Cześć Babeczki!
Nadchodzi czas świątecznych spotkań w rodzinnym gronie… Z tej okazji chciałabym podrzucić Wam tutorial do najbardziej klasycznej i eleganckiej fryzury jaka przychodzi mi do głowy. To uczesanie jest Wam na pewno dobrze znane! Przed Wami klasyczny kok – banan! 🙂
Kok banan nie jest trudny do zrobienia, ale jeśli Wasze włosy, tak jak moje, są śliskie – możecie mieć utrudnioną sprawę. Zanim zabierzemy się za upięcie dobrze jest więc spryskać włosy np. suchym szamponem, który je zmatowi, ewentualnie lakierem do włosów lub sprayem z solą.
Czego będziemy potrzebować?
- kilku wsuwek
- kilku kokówek
- ewentualnie gęstego grzebienia do tapiru
Klasyczny kok banan krok po kroku
- Zaczynamy od zaczesania włosów na jedną stronę.
- Przypinamy je wsuwkami, jak na zdjęciu poniżej.
- Jeśli włosy są cienkie/śliskie możemy lekko podtapirować je na długości
- Teraz skręcamy włosy wokół własnej osi w kierunku środka głowy (nie za ciasno, żeby nie stracić objętości). Skręcając włosy, końcówki trzymamy pionowo w górze. Podczas zwijania możemy lekko rozciągać włosy, żeby rulon nie był za ciasny i rozłożył się równomiernie wzdłuż głowy.
- Końce włosów chowamy pod naszego banana.
- Całość mocujemy kokówkami.
Tu zdradzę Wam mały trik. Żeby fryzura trzymała się perfekcyjnie, kokówki wbijamy w ten sposób:
I gotowe!
Na koniec możemy powyciągać delikatnie pasma na czubku głowy, jeśli skręcając koka za mocno je naciągnęłyśmy. Fryzura ma stwarzać wrażenie lekkiej, nie chcemy ulizanego kasku 🙂
Powiem Wam jeszcze, że w moim przypadku banan idzie o wiele łatwiej, jeśli najpierw pokarbuję włosy. Polecam tą metodę wszystkim posiadaczkom śliskich włosów!
Lubicie takie klasyczne upięcia? A może macie jakąś swoją inną ulubioną fryzurę na świąteczne dni?
Już w tym tygodniu będę miała dla Was wpis z zestawieniem fryzur idealnych na świąteczne okazje!
Stay tuned 😉
Jul